فرصت های توسعه گردشگری داخلی و زیارتی در حال گسترش در ازبکستان

گردشگری یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی امروز است. در این راستا، بسیاری از کشورهای جهان در حال انجام اقدامات متعددی برای توسعه بیشتر این بخش، ایجاد زیرساخت مناسب با استانداردهای جهانی و افزایش جریان گردشگران هستند.

الدور تولیاکوف، مدیر اجرایی مرکز استراتژی توسعه در ازبکستان
به طور خاص، طبق گزارش سازمان جهانی گردشگری، تعداد گردشگرانی که در سال 2018 سفر کرده اند به 1.4 میلیارد نفر رسیده است که نسبت به سال 2017 افزایش 6 درصدی داشته است. در سال 2019، تعداد گردشگران به این رقم رسیده است. 1.5 میلیارد. در سال 2019، گردشگری و سفر به تولید ناخالص داخلی جهان حدود 9170 میلیارد دلار بود. ارقام فوق نمونه بارز علاقه و تقاضای فزاینده مردم برای سفر سال به سال است. گردشگری علاوه بر مزایای اقتصادی، نقش حیاتی در گسترش جهان بینی جمعیت، توسعه اقتصادی پایدار و توسعه روابط نزدیک بین نمایندگان کشورها و مناطق مختلف جهان دارد.
ازبکستان همچنین دارای پتانسیل گردشگری عالی است. در سال 2016، ازبکستان زیرساخت های گردشگری خود را از طریق اصلاحات اساسی در بخش گردشگری توسعه داد. تعداد گردشگران بین المللی از 2 میلیون در سال 2016 به 6.7 میلیون در سال 2019 افزایش یافته است. طبق گزارش سازمان جهانی گردشگری، در سال 2019، ازبکستان در بین پنج کشور برتر با بهترین مقاصد گردشگری در حال توسعه قرار داشت.
از 2016 تا 2021 تعداد گردشگران داخلی به 24 میلیون نفر و تعداد گردشگران خارجی به نزدیک به 20 میلیون نفر رسید. به دلیل همه‌گیری ویروس کرونا، در سال 2020، ازبکستان توسط 1.5 میلیون گردشگر خارجی و در سال 2021، 1.7 میلیون نفر بازدید کردند.
رویه جهانی توسعه گردشگری نشان می دهد که برای تبدیل این صنعت به بخش پردرآمد لازم است تلاش های همه مشارکت کنندگان در بخش دولتی و خصوصی متحد و تقویت شود. در عین حال، نقش دولت تضمین هماهنگی و برنامه ریزی سیاست های توسعه ای در حوزه گردشگری در بخش های بین المللی، دولتی و خصوصی است.
در 26 آوریل 2022، شوکت میرضیایف، رئیس جمهور ازبکستان، یک کنفرانس ویدئویی در مورد اقدامات برای گسترش خدمات گردشگری و توسعه زیرساخت برگزار کرد که در آن همه مقامات مربوطه برای اجرای اصلاحات شرکت کردند. بر توسعه صنعت گردشگری، افزایش دامنه خدمات در این حوزه، ایجاد مشاغل جدید، رشد درآمد، استانداردهای زندگی و کیفیت زندگی و بهبود جذابیت سرمایه گذاری و وجهه کشور تاکید ویژه ای شد.
در این نشست خاطرنشان شد که محدودیت‌های اعمال شده در دوران شیوع ویروس کرونا در جهان به تدریج در حال کاهش است و در نتیجه صنعت گردشگری را احیا می‌کند. به طور خاص، در سه ماهه اول سال 2022، 610000 گردشگر از ازبکستان بازدید کردند که دو برابر سال گذشته است.
پروژه های توسعه گردشگری در هر منطقه از کشور در حال اجراست. مجموعه «دره افسانه ها» در نمنگان و مجموعه «امیرسوی» در بستانلیک نمونه های خوبی هستند. بازدید روزانه هزاران گردشگر خارجی و داخلی از این مجموعه ها ستودنی است.
در این دیدار رئیس جمهور همچنین پیشنهاد ساخت “کاروانسرا” در امتداد “بزرگراه گردشگری ازبکستان” در امتداد 31 جاده منطقه ای و شهری را داد که خدماتی مانند پارکینگ، کمپینگ، خدمات خودرو، پذیرایی و سوخت رسانی را ارائه می کند. اجرای این پیشنهادها باید باعث ایجاد مشاغل جدید، اشتغال و رفاه، افزایش چشمگیر سهم صنعت گردشگری در اقتصاد کشور و افزایش جریان گردشگر شود.
بخش خصوصی نیز در توسعه سریع گردشگری داخلی نقش دارد. بسیاری از کارآفرینان و صنعتگران در حال حاضر در صنعت گردشگری، تولید سوغاتی، هتلداری و خدمات توریستی مشغول هستند. در این راستا، قابل ذکر است که دولت به کارآفرینان وام، یارانه، اعتبار و مزایای مختلف دیگر اعطا می کند.
بر این اساس، رئیس جمهور ازبکستان در آن جلسه چندین فرصت دیگر را برای توسعه گردشگری داخلی و ایجاد شرایط مطلوب تر برای کارآفرینان شناسایی کرد.
به ویژه، از اول ژوئیه، کارآفرینانی که در روستاهای توریستی خانه مسافر، رستوران و فروشگاه و مکان های تفریحی ایجاد کرده اند، مالیات بر گردش مالی و مالیات اجتماعی به میزان یک درصد به مدت سه سال، مالیات املاک، زمین و آب پرداخت خواهند کرد. فقط 1 درصد در چارچوب برنامه های کسب و کار خانوادگی، وام تا سقف 50 میلیون صوم برای ایجاد خانه مسافر در این گونه روستاها، تا سقف 300 میلیون صوم برای احداث خانه های سبز و بوم گردی و تا سقف 300 میلیون صوم برای ساخت چادر نشینی. فراهم خواهد شد. هر ساله 200 نفر از جوانان روستاهای جهانگردی با هزینه بودجه دولتی در دانشکده های گردشگری به صورت رایگان آموزش می بینند.
به این ترتیب، دولت هدف خود را برای گسترش بیشتر مشارکت بخش خصوصی در توسعه سریع صنعت گردشگری، ارائه مزایا به آنها، آموزش و بهبود مهارت های خود در این زمینه، و افزایش دامنه محصولات جدید گردشگری تعیین می کند. .
برای توسعه بیشتر بخش گردشگری، ما نیاز به بهبود زیرساخت های لازم داریم. اولی حمل و نقل است و دومی تدارکات. امروزه دولت توجه ویژه ای به کاهش هزینه های حمل و نقل، ایجاد فعالیت موثر خطوط هوایی ارزان قیمت در مسیرهای بین المللی و داخلی برای پاسخگویی به تقاضای گردشگران برای سفرهای هوایی و بهبود مکانیسم های خرید بلیط قطارهای سریع السیر مدرن دارد. در این راستا رئیس جمهور در این نشست دستوراتی را به وزارت حمل و نقل جهت بهبود زیرساخت های حمل و نقل در گردشگری ارائه کرد.
به ویژه، از از اول تیرماه، در طرح «سیاحت زیارتی» خدمات ارائه شده به ایرلاین های خارجی تا 50 درصد تخفیف اعمال می شود. تا اول مهرماه شرکت جدیدی به نام «سیلک آویا» برای پروازهای داخلی تاسیس می شود. برای کاهش هزینه‌ها، 9 هواپیما به کل کلاس اقتصادی تبدیل می‌شوند.
همه اینها با هدف افزایش اثربخشی اصلاحات در گردشگری در ازبکستان، ایجاد شرایط و عوامل اقتصادی مطلوب، افزایش نقش و سهم آن در اقتصاد، بهبود کیفیت خدمات و بهبود زیرساخت های گردشگری است.
نویسنده الدور تولیاکوف، مدیر اجرایی مرکز استراتژی توسعه در ازبکستان است.

مطالب مرتبط